понеделник, 10 февруари 2014 г.

СВЕТИ ХАРАЛАМПИЙ...

10 ФЕВРУАРИ


 В православния календар  10 февруари е празник на Св. Харалампий. Той е покровител на пчеларите, градинарите и овощарите. 
На този ден жените измитат добре цялата къща, за да изметат всички болести навън. Не предат, не плетат, не шият, за да не се разболеят от чума. Единствената им грижа е да станат рано, да опекат три обредни питки. Докато се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се мажат питките, които се прекадяват и раздават за здраве. От същия мед запазват вкъщи за лекарство през годината.
Като съпруга на пчелар се постарах да изпълня тези си задължения, макар и в по-съвременен вариант. Занесох мед в църквата и присъствах на литургията заедно с много други пчелари и техните съпруги. Питката направих по-късно, с идеята да я отнеса на тържеството на пчеларското дружество "Акация" вечерта и там да спазя ритуала с мазането на меда и раздаването. Не знам точно как трябва да изглежда обредната питка, но се надявам да бъде вкусна и достойно да изпълни предназначението си. 


Пожелавам на всички, които се занимават с този толкова древен занаят здраве, берекет и удоволствие от работата им.
А ето и няколко предложения как вашия буркан с мед може освен здраве да ви носи и настроение всеки път, когато посягате към него:























Да ви е сладко и приятно!










Няма коментари:

Публикуване на коментар